Ανάπτυξη σχεδίου επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης

Η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης αρχίζει με την συνδυαστική στρατηγική, η οποία αναλύει την τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση, διατυπώνει το μείγμα των στόχων, αναπτύσσει μεθόδους/τεχνικές αφενός για την εσωτερική και εξωτερική βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και αφετέρου για την επίτευξη των στόχων. Η προσέγγισή μας για την αναδιάρθρωση ενός επιχειρησιακού συστήματος αναφέρεται στον ολικό επανασχεδιασμό, στην ανακατασκευή της επιχειρησιακής δομής (rebuilding) και στοχεύει στην εφαρμογή των τεσσάρων R (4Rs). Ήτοι:

Ο σαφής ορισμός και η μελέτη των ορθών επιχειρησιακών προβλημάτων για να επιλεγούν οι σοφότερες λύσεις. Ποτέ άλλοτε η απαίτηση για κριτική σκέψη (έξυπνη σκέψη) και αποτελεσματική δράση δεν ήταν όσο επιτακτική είναι σήμερα. Στο σημερινό κόσμο τα περιθώρια λάθους έχουν στενέψει πολύ. Ακόμα και στην περίπτωση που τα προβλήματα είναι πιεστικά και προφανή, οι λύσεις δεν είναι αυτονόητες. Υπογραμμίζουμε ότι τα πραγματικά προβλήματα είναι ασαφή – πριν επιλυθούν πρέπει να ορισθούν και να διαμορφωθούν. Επιπλέον, ο επιχειρησιακός κίνδυνος δεν προκύπτει από την μεγάλη απόφαση, αλλά από δευτερεύοντα διλήμματα, από μικρά βήματα στην
λάθος κατεύθυνση που στην αρχή δεν δείχνουν εκτροχιασμό, από επιμέρους αλληλοσυγκρουόμενες σκοπιμότητες, από λαθεμένες εκτιμήσεις των περιθωρίων κίνησης και από την αμφιθυμία των επιδιώξεων.

Η συνολική ανανέωση, δομών, λειτουργιών, στρατηγικών επίτευξης στόχων, κ.λ.π. μιας επιχείρησης με σκοπό την διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και την αύξηση της αποδοτικότητας. Η ενίσχυση των εργαζομένων με νέες δεξιότητες (μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων) και νέων αρμοδιοτήτων (σαφής κατανομή των ρόλων). Επειδή βιώνουμε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, η επιμόρφωση πρέπει να είναι διαρκής, χτίζουμε όσο προχωρούμε.

Η ολιστική προσέγγιση ενός σχεδίου εταιρικής αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει συνδυαστικά: την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης. Tην λειτουργική αναδιάρθρωση: ανασυγκρότηση ικανοτήτων, στρατηγικών και οργάνωσης, πώληση τμημάτων ή εγκατάλειψη γραμμών παραγωγής ή μέτρα περικοπής των δαπανών (όπως το κλείσιμο των μη αποδοτικών εγκαταστάσεων, κ.λ.π.). Tην χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση: αναδιάρθρωση περιουσιακών στοιχείων, ανάκτηση ρευστότητας, ορθολογισμός σταθερού και μεταβλητού κόστους, αναδιάταξη του χρέους ή των ιδίων κεφαλαίων προς το χρέος, ρύθμιση ή οριστική διευθέτηση υποχρεώσεων. Την επεξεργασία και υλοποίηση του σχεδίου marketing ή του επιχειρηματικού σχεδίου. Την αναδιάρθρωση μέσω συγκέντρωσης τους κλάδου (συγχωνεύσεις & εξαγορές)

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι της εταιρικής αναδιάρθρωσης είναι: η αναδόμηση των δομών και των λειτουργιών της επιχείρησης. Η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας. Η αύξηση της αποδοτικότητας. Η ενσωμάτωση στο σύστημα των νέων τεχνολογιών και των νέων αντιλήψεων μεθόδων που προσδίδουν στην επιχείρηση διακριτό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η διεθνοποίηση (ενίσχυση της εξωστρέφειας) της επιχείρησης.

Αναζωογόνηση της επιχείρησης με σειρά μεταβολών που δίνουν νέα πνοή σε άτομα, δομές και λειτουργίες. Κατάκτηση νέων αγορών μέσω επιχειρηματικής επέκτασης και της επενδυτικής δραστηριότητας. Υπογραμμίζουμε ΄΄ότι στην σημερινή ψηφιακή εποχή και δικτυακή κοινωνία, η αποκαλούμενη οικονομία της προσοχής (attention economy) θεωρείται κλειδί για την επιτυχία ή μη ενός προϊόντος, μιας υπηρεσίας, μιας μάρκας κ.λ.π.

Η επιχειρησιακή αναδιάρθρωση απαιτεί σκληρή δουλειά, προϋποθέτει εργασιακή ελαστικότητα, την ύπαρξη μιας μεταβατικής περιόδου και προσεκτική διαχείριση της διαδικασίας μετάβασης και επιβάλει ολική παρέμβαση στις παρακάτω τρεις (03) συνιστώσες:

Η βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας μπορεί να προέλθει μόνο από την διοικητική αναδιοργάνωση για τον καταμερισμό των διεργασιών σε ρόλους και αρμοδιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και από εξάλειψη ή απλοποίηση δραστηριοτήτων. Περιπτώσεις μείωσης προσωπικού μέσω εκτεταμένων απολύσεων ή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύουν.

Όταν υπάρχει αντιληπτή ανάγκη να αλλάξει η επιχείρηση τη συμπεριφορά της αυτό που πρέπει να κάνει η διοίκηση είναι να ενστερνιστεί και να προωθήσει ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Ανασχεδιασμό Επιχειρησιακών Διαδικασιών (Business Process Reengineering). Δηλαδή, να συνθέσει και να αξιοποιήσει τους πόρους της επιχείρησης (με τελικό σκοπό την παραπέρα ανάπτυξη της) παίρνοντας υπόψη τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές που προέρχονται από το περιβάλλον. Επιγραμματικά, το management της εταιρίας πρέπει να σχεδιάσει μια φυγή προς τα εμπρός, μια δραματική βελτίωση σε κρίσιμα σύγχρονα μεγέθη όπως είναι το κόστος, η ποιότητα, η υπηρεσία και η ταχύτητα.

Η επιχειρησιακή αναδιάρθρωση βελτιστοποιεί τις σύνθετες εταιρικές δομές, εκσυγχρονίζει τις βραδυκίνητες επιχειρησιακές διαδικασίες, ψαλιδίζει τις περιττές θέσεις εργασίας και διαχειρίζεται την ανασυγκρότηση ικανοτήτων, στρατηγικών και οργάνωσης. Δηλαδή, ξαναγράφει τους κανόνες της επιχειρησιακής δράσης. Η οργανωσιακή καινοτομία μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής μπορεί να δώσει στο management πολύτιμα εργαλεία, τόσο για την επιβίωση μέσα στην κρίση, όσο και για τη διάκριση την επόμενη μέρα. Η περιστολή με σκοπό την επιβίωση και ο στρατηγικός αναπροσανατολισμός απαιτούν ευρύτητα γνώσεων, ειδικές δεξιότητες, ηγεσία που εμπνέει και κατάλληλα μηχανογραφικά εργαλεία.

Η επένδυση σε συστήματα (που προορίζονται για τη συλλογή, εγγραφή, ανάκτηση, επεξεργασία, αποθήκευση και ανάλυση πληροφοριών) και τη νέα τεχνολογία για την υποστήριξη των σχεδιαζόμενων διεργασιών μπορεί να αποδώσει μόνο έπειτα από ανασχεδιασμό και απλοποίηση των διαδικασιών και όχι με αυτοματοποίηση των κακώς κειμένων. Με αυτή τη βασική προϋπόθεση, η πληροφορική είναι ο κύριος καταλύτης της νέας οριζόντιας οργάνωσης των επιχειρήσεων (τοπική υπολογιστική ισχύς, αυτοματισμός γραφείου, τοπικά δίκτυα, Internet).

Θέλετε βοήθεια;

Έχουμε τις λύσεις που χρειάζεστε. Μιλήστε σήμερα μαζί μας.